Mesa selimovic izreke i citati

Podelite
Uvijek svi znaju za nesrecu i zlo, samo dobro ostaje skriveno. Meša Selimović

“Kada zaista nekog voliš, onda ga ne doživljavaš samo kao produžetak sebe. Ne voliš ga samo zbog sebe. Ljubav je kada znaš kada da pustiš.”

“… zar se ljudi mogu toliko promijeniti, da u jednom času zastaneš zaprepašten, i pitaš se u čudu: ko su ovi ljudi?”. (Tvrdjava)

“Ne vrijedi se, vala, ni bojati. Nije lako ne bojati se, ali ne vrijedi. Prođe čovjeku život u strahu, pa kao da nije ni živio. Šta će mu onda i život?”. (Tvrdjava)

“Zaslužila je bolju sreću, ali šta bih ja bez nje? Otrgao sam je iz njenog svijeta, moji je ne vole, njeni je ne priznaju, i sve sam joj što ima, sve što je sanjala da će imati, ljubav, nježnost, sigurnost, štit. To mi je pomoć, ti njeni djevojački snovi, još me sniva željenog. Ali šta će biti kad životna oluja pokida tu krhku pređu, tanju od paučine, i kad čovjek iz snova postane ono što sam ja ove noći, jadan i unižen? Svi ljudski snovi tako počinju i tako propadaju. Zastaće, preneražena. Više nema ništa, čak ni varke.”

Šta bi ti savjetovao čovjeku kome želis dobro?

Da se svojim mišljenjem ne izdvaja među ljudima s kojima živi. Zato što će se onemogućiti prije nego što išta učini.

Drugi moj savjet čovjeku kome želim dobro bio bi: ne govori uvijek ono što misliš.

(Tvrđava)

Majka mi je ostavila sećanje na tiho, predano trpljenje, jače od njene ljubavi. Ona je tražila i zauzimala malo mesta u životu, i htela je da svakome pored nje bude lepo i dobro. Ta želja da nikome ne učini zlo, proisticala je iz uverenja da čovek nosi u sebi osećanje pravde i nastojanje da bude čovečan; bez toga nije čovek!”

“Cijenim nova prijateljstva, ona su ljubav koja nam je uvijek potrebna, ali stara prijateljstva su više nego ljubav, jer su dio nas samih.” ❤ (Dervis i smrt)

Ne menjaj svoju prirodu. Neki jure za srećom, drugi je stvaraju. Kada ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, pokaži mu da imaš hiljadu razloga za osmeh.

Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *